Sølvpapir – hvordan overbeviser man sin kæreste om at lægge det på hylden?

”Du må ikke bruge sølvpapir”. Det har jeg gang på gang sagt til min kæreste. Lige så mange gange har han pakket sin mad ind i sølvpapir fordi jeg ikke har haft de overbevisende argumenter.

Da endnu en rulle sølvpapir endte i indkøbsposen forleden, fik jeg nok.

Jeg lavede en grundig research på nettet, og fandt argumenterne:

– Sølvpapir er sundhedsskadeligt hvis man bruger det til indpakning af sure fødevarer: disse opløser aluminiummet som dermed afgives fra sølvpapir til fødevare til din mave.

– Brugt aluminiumsfolie er ikke genanvendeligt, og har næsten ingen brændværdi når det brændes med andet affald i et affaldsforbrændingsanlæg.

– Aluminium er energitungt at fremstille, da det udvindes af jorden med meget elektricitetskrævende metoder. Én rulle sølvpapir = 173g aluminium. Faktisk udleder en madpakke der er pakket ind i sølvpapir 30 gange så meget CO2 som en madpakke i madpapir!

Ingen tvivl om at det er nemt at brug sølvpapir til indpakning. Og så fungerer sølvpapir fortrinligt til at holde maden varm. Så hvad er alternativerne?

– Når det gælder madpakker, så er madpapir et oplagt alternativ. Svanemærket madpapir er det allerbedste.

– Når det gælder indpakning af især brød, men også grøntsager, urter og sandwiches, er beeswax wraps toppen! Beeswax wraps er lavet af bomuld og bivoks, de er genbrugelige, de er bionedbrydelige, de holder maden frisk længe, og så er de nemme at bruge også som alternativ til plastikfilm omkring en skål. Køb dem bl.a. her: EcoEgo, Gå Grøn, og Lushbutik.

– Genbrugelige plastik- eller stålbeholdere med låg er ideelle til både madpakker, supperester, færdige retter, kød og grøntsager. Bæredygtige beholdere af stål og/eller kan bl.a. købes her: YummiiYummii, EcoEgo, Gå Grøn og Lushbutik.

Man behøver dog ikke nødvendigvis at lave de store investeringer for at erstatte sølvpapir: For at holde maden varm, er et helt simpelt alternativ en tallerken lagt over skålen eller fadet med den varme mad, måske suppleret med et viskestykke eller lagt ind i en tehætte.

I aften præsenterer jeg ham for både argumenter og alternativer. Han er klog, så forhåbentlig kan han tage imod klar fornuft…

Kh

Marie Yvonne, praktikant i GoGreen Danmark

Ovenstående blev postet på Facebook 25. april. Læs kommentarerne på opslaget og få endnu flere forslag til gode alternativer.