Mere biodiversitet og mindre CO₂ har siden 2007 dannet rammerne om kommunens klimaindsats
Med sine gamle bindingsværkshuse og en fortid som industriel havneby charmer Helsingør sig ind hos både lokale og turister. Og ikke mindst hos familier, der gerne vil have det hele i én by. Og samtidig bo med naturen som nabo.
Men livet som kystby giver kommunen en række klimaudfordringer ved skybrud og stormflod, der skader ejendomme, infrastruktur og natur.
Det tog Helsingør Kommune allerede i 2007 konsekvensen af og tilsluttede sig Danmarks Naturfredningsforenings klimaaftale for at blive klimakommune. Ambitionen var og er at blive en af de kommuner i landet med den laveste udledning af drivhusgasser pr borger.
Kystbyen har reduceret CO₂ udledningerne
Med aftalen forpligtede kommunen sig som virksomhed til at reducere egen CO₂-udledning med mindst to procent årligt – på drift af bygninger og transport mv. Siden 2007 og frem til 2023 er udledningen reduceret med 81%.
I 2019 tog kommunen skridtet videre og med “Plan for klima og bæredygtighed” blev der sat en ambition om at reducere udledningen af CO₂ til mindre end 1,7 ton pr. borger senest i 2030. Siden 2008 er udledningen faldet med knap 55%.
Flot anerkendelse fra EU
Den kontinuerlige indsats gennem mere end 18 år betød, at kommunen i 2022 vandt EU’s prestigefyldte EUROPEAN GREEN LEAF AWARD. Prisen gives til en by, der konsekvent og historisk har opnået høje resultater og fortsat har en ambition om at arbejde med miljø og klimaforbedringer.
Helsingør Kommune blev evalueret og målt på seks områder: klima og energi, mobilitet, cirkulær økonomi, luftkvalitet og støj, natur og biodiversitet samt vand. Og vandt prisen fordi der kunne fremvises konkrete resultater.
Prisen uddeles hvert år til europæiske byer eller kommuner på mellem 20.000-100.000 indbyggere som en anerkendelse af deres grønne indsatser.

Helsingør Kommunes karakteristiske affaldsfisk. Kæmpefisken er “født” i 2014 og fremstillet af blandt andet opfisket plastikaffald fra Øresund. Den har sin faste plads i Nordhavnen for at sætte fokus på alt det plastik vi smider i havet, Foto: Helsingør Kommune

Hellebæk Kohave er en 290 hektar stor vild naturskov med overdrev, moser, ferske enge og høslæt arealer. Her går køer og kalve frit omkring og området er et godt eksempel på den naturbeskyttelse kommunen arbejder med for at sikre mangoldigheden af dyr, insekter og planter.

Green Leaf-prisen gjorde Helsingør Kommune til grøn ambassadør i Europa i 2024. Med prisen fulgte også en sum penge som blev brugt til at søsætte nye ambitiøse miljø- og klimatiltag i løbet af året. Blandt andet en masse aktiviteter, som borgerne i kommunen blev en aktiv del af.