AFHOLDT: KlimaFestlig Mad er grøn fest på tallerkenen og en oplevelse for alle sanser

AFHOLDT – Det smager fantastisk og er sundere for dig og miljøet

Den grønne tallerken er et festfyrværkeri af smag og farver. En middag, hvor nyhøstede danske råvarer spiller hovedrollen, skaber en særlig stemning omkring bordet, og er en oplevelse, man husker.

Og så er den grønne fest på tallerknen også godt for både din sundhed, vores natur og klimaet.

KlimaFestlig Mad er grønt, lokalt og i sæson

Under KlimaFestlig Mad bruger førende kokke deres kreativitet til at skabe madoplevelser for alle sanser – masser af farver og dufte og fuld kraft på smagen.

Det mest spændende ved at spise klimavenligt er at oplevelse, hvordan veltilberedte råvarer kan fuldende måltidet. Uden brug af kød.  Med sæsonens friske danske grøntsager og krydderurter kan de dygtige kokke sammensætte den bedste smag – både i traditionelle og moderne retter – med nye overraskende sammensætninger af råvarer.

Før en menu kan kaldes klimavenlig, har kokkene forholdt sig til:

  • Danske grøntsager i sæson hentet så lokalt som muligt 
  • Danske råvarer i øvrigt hentet så lokalt som muligt 
  • Vilde urter, grønt og krydderurter sanket lokalt i Helsingør
  • Fisk og skaldyr fanget i danske farvande uden at skade havmiljøet
  • Mindst muligt madspild
Hvem står bag? Og hvem er med?

Den grønne fest på tallerkenen handler om at inspirere os alle til at spise mere grønt og mindre kød. Og det er baggrunden for KlimaFestlig Mad eventet, hvor restauranterne i Helsingør vil give os madoplevelser med råvarer, vi måske ikke har så stor erfaring med at bruge selv. Det grønne måltid kan nemlig også smage fantastisk i dit eget køkken. 

Det er Klimasekretariatet i Helsingør Kommune, der står bag initiativet, der arrangeres i samarbejde med GoGreen Danmark. KlimaFestlig Mad er en del af Klimaugen i Helsingør Kommune. Se hvad der ellers sker i uge 37 i Helsingørs Grønne Kalender.

Se hvilke restauranter, der er med og hvad de serverer KlimaFestlig Mad her 

Book din billet på madbillet.dk her

 

Fakta om mad, sundhed og miljø 

Produktion af mad står for 30 % af klodens samlede udledning af drivhusgasser. Alene hakket oksekød udleder 8 gange så meget CO2 som hakket kyllingekød, fordi drøvtyggere udleder drivhusgassen metan og fodres med soya, der bliver importeret fra udlandet – og kræver meget plads at dyrke. Derfor er den grønne tallerken

Bedre for klimaet fordi:

  • Produktion af kød udleder op til 50 gange mere CO₂ pr. kilo end grøntsager og bælgfrugter.
  • Dyrkning af grøntsager kræver langt mindre vand og areal – fx bruges der 15.000 liter vand til 1 kg oksekød, men kun 1.250 liter til 1 kg linser.
  • Lokale, sæsonbaserede grøntsager skærer transport og energiforbrug ned.

Sundere for kroppen, fordi

  • Et plantebaseret køkken er rigt på fibre, vitaminer og antioxidanter, der styrker hjerte, tarm og immunforsvar.
  • Mindre kød og mere grønt sænker risikoen for livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse kræftformer

Mindre madspild er mere omtanke, fordi

  • Grøn mad giver mulighed for at bruge hele råvaren – stilke, blade og skræller kan forvandles til smagfuld pesto, fonds, syltning og fermentering som alt er med til at give mere smag.

Tjek Den Store Klimadatabase og se, hvad de forskellige råvarer betyder for klimaet og CO2

I Det Klimavenlige Køkken kan du få inspiration til klimavenlig mad i dit eget køkken.