Økologien er boomet indenfor de sidste 10 år i Danmark. At leve økologisk er ikke længere noget, der behøver at betyde, at man skal forbi utallige købmænd for at lave én enkelt ret. Mange økologiske produkter kan nu købes i langt de fleste supermarkeder og er endda også til at betale – sådan da.
Af Maja Harder, blogger Foto af Maja Harder
På trods af, at den ikke-økologiske landbrugsindustri ofte og ivrigt prøver at bilde os noget andet ind, kan langt de fleste danskere forstå fordelene ved økologi. Vi ved, at økologien forbyder både sprøjtegiftstoffer og gensplejsning, og derved bidrager til mindre forurening – både i vores kroppe og på vores klode. (kilde: Økologi.dk)
Økologiske æbler fra Italien eller sprøjtede æbler fra Samsø?
Først svært bliver det, når vi skal forstå problematikkerne ved at købe varer fra fremmede lande – især, hvis de endda er økologiske. For selvom disse madvarer indlysende indgår i en længere transportproces, burde de vel stadig være bedre end ikke økologiske danske madvarer, ikke? (kilde:Økologi.dk)
Samtidig er det svært ikke at inddrage erkendelsen af, hvor godt en frisk spansk appelsin eller kraftig thailandsk mynte smager. Især om vinteren.
Kendsgerningerne
Når det kommer til importeret mad er det især flyimporten, der er den store dræber. Hver enkelt vare, som er importeret med fly, er skyld i 40 gange så meget forurening, som varer importeret med lastbil eller fragtskib.
Men selvom skibsimport ofte ”kun” af ligeså CO2-udledende som produktionsprocessen i sig selv, er der andre problematikker ved vores globale fødevareimport. Vores enorme brug af skibsfragt har f.eks. været med til forurene vores have så meget, at vi har udryddet flere end 1.000 vanddyrsarter. Kilde: Politiken
De fleste have er efterhånden fyldt med metalpartikler, som stille og roligt nedbryder fiskenes indvolde. Det betyder, at især fed fisk som førhen var kendt som noget af det sundeste, man kunne spise, nu ofte er fyldt med utalilge giftstoffer, som i værste fald kan være kræftfremkaldende. (Kilde: Richard, Matthieu . Foto Nguyễn Linh
Vi kan ikke gennemskue klimaaftrykket for alle fødevarer vi køber
Nogle fødevarekæder har prøvet at sætte fokus på vigtigheden af at vælge lokale produkter og samtidig servicere den grønne forbruger ved f.eks. at sætte små mærkater med et flylogo på de mest transportforurenende importvarer. Metoder som disse er dog desværre ikke noget, der har givet pote. Når forbrugerne står nede i supermarkedet og har lyst til en Mango, køber de en Mango.
Derudover vrimler det med opskrifter og inspiration i blade, på blogge og i aviser, som ofte ikke lige får taget hensyn til hverken økologi eller lokalhed. Og når man har besluttet sig for at lave en opskrift, bliver det ofte et kæmpe projekt, hvis alt skal være økologisk. Det er de færreste, som har kreativitet til at sammensætte lækre retter af, hvad der er til rådighed lige her og nu af økologiske og danske varer. Okay, Noma kan det, men altså, de færreste.
Kreativitet a la Noma
Det handler om at tænke i lidt kreative og alternative baner. Kun at bruge de råvarer, der er økologisk tilgængelige her i Norden kan virke en smule begrænsende. Men, selvom det lyder simpelt, er tricket ofte at tænke i muligheder frem for i begrænsninger. Her er lidt inspiration – klik på linket så kommer opskriften;
Selvfølgelig er der nogle ting, som man skal have i mente i diskussion om lokalt producerede varer.
Ofte vil man fra folk, der er for den importerede landsbrugshandel, høre, at et ekstremt fokus på lokalhed faktisk vil føre til mere forurening. Logikken bag den holdning er, at hvis man skal køre 20 km ud til den lokale gård, hver gang man skal have ét kilo kød eller én pose kartofler, faktisk bidrager til et system, hvor man udleder mere transportenergi per vare, end man ville gøre, hvis bare man købte noget massetransporteret oksekød fra Sydamerika.
Derudover er der flere typer af opdyrk og produktion, der er så forurenende og energikrævende i sig selv, at det virker ulogisk at fokusere på transportdebatten. Her burde man måske hellere overveje logikken i at skære ned på nogle af de mest forurenende fødevarer som f.eks. kød. Frugt og grønt har bare et betydeligt mindre klimaaftryk, om de er importerede eller ej. At gå efter flere plantebaserede retter er derfor en solid start i sig selv.
Kilder: DTU, Politikken.dk, Richard, Matthieu 2017, Økologi.dk
Om vores blogger Maja Harder:
Maja står bag platformen majarader.com. Hun er uddannet i medier og kommunikation fra London og tror på, at kreativitet og positivitet er nøgleord bag en mere bæredygtig hverdag. På den københavnske livstilsblog er der masser af eksperimenterede vegetarretter, økologisk inspiration, must-try restauranter i byen og farveri mode.’
majahthygesen@gmail.com