Hvad skal du kigge efter, når du vil handle ansvarligt og med omtanke?

Det er svært at blive klogere på begrebet bæredygtighed, når brands og virksomheder i en uendelighed “grønpriser” deres produkter uden altid at dokumentere, hvad de rent faktisk gør (også kaldet greenwashing). Så hvad skal vi handle efter, hvis vi rent faktisk vil gøre en forskel med vores pengepung? Læs med og få tips til hvordan du kan handle mere ansvarlig og med omtanke.

Først og fremmest er det vigtigt at huske, at begrebet “bæredygtig fashion” ikke findes. Ligesom bæredygtige sko, bæredygtigt byggeri, bæredygtig transport mv. For bæredygtighed dækker over så mange elementer, at INGEN kan leve op til alle krav og dermed retten til at kalde sine ting  bæredygtigt.

Ansvarligt produceret varer betyder produkter, der er i fremstillingen tager hensyn til miljømæssige og sociale faktorer for at minimere negative påvirkninger på planeten og samfundet. Dette dækker over flere områder:

  1. Miljø: Ansvarlig produktion reducerer miljøpåvirkningen i hele produktionskæden. Dette kan omfatte brugen af miljøvenlige materialer, begrænsning af vandforbrug og energiforbrug under produktionen samt anvendelse af genanvendte materialer.
  2. Arbejdsforhold: Omfatter etiske og fair arbejdspraksisser som ordentlige løn- og arbejdsforhold for dem, der er involveret i produktionen. Mange ansvarlige brands og virksomheder arbejder for at sikre, at arbejderne i produktionskæden behandles retfærdigt og med respekt. Basalt: At tjene til egen forsørgelse og holde fri.
  3. Dyrevelfærd: Både i forhold til fødevarer, tekstiler, garn og andre “bløde materialer” handler dyrevelfærd om at undgå materialer/råvarer fra dyr, der er avlet eller opdrættet under dårlige forhold. Dette gælder især pels, læder eller uld fra dyr, der ikke er blevet behandlet ordentligt. Og selvfølgelig også kød.
  4. Lokal produktion: Flere tænker i lokal produktion – og  i denne sammenhæng er Europa ofte en del af vores lokale markeder. Lokal produktion reducerer transportafstande og minimerer miljøpåvirkningen af ​​fragt.

Hvis du ikke kan finde informationer om, hvilke ansvarlige tiltag, virksomheden konkret har gjort sig, er der her lidt ideer til, hvordan dine indkøb bliver mere ansvarlige.

Stil de nysgerrige spørgsmål

Hvis du fx er faldet for et stykke tøj, der ikke er certificeret, så stil spørgsmål: Hvor er tøjet produceret? Af hvilke materiale? Ved du noget om, under hvilke arbejdsforhold? Hvis du handler på nettet, så gå bag om shoppesiderne og se, hvilke politiker og værdier, virksomheden arbejder efter. Hvis der slet ikke kan svares på nogle af dine spørgsmål, vil jeg gå igen og finde en anden butik.

Køb genbrug

Vi danskere er nogle af de værste, når det kommer til forbrug. Fx er vores tøjforbrug 35% højere end i resten af verden, og vi køber i snit 15 kg nyt tøj pr. person om året. Alligevel ender 7 ud af 10 stykker tøj som “passivt” tøj i klædeskabet. Det er ubehageligt høje tal – men heldigvis let at ændre på.

Næste gang du mangler noget nyt til klædeskabet, så kig i din nærmeste genbrugsbutik. Der er meget lækkert tøj, og du vil helt sikkert blive overrasket over, hvad det gør for din økonomi og samvittighed, når du først er kommet i gang med at tænke i genbrug som et alternativ.

Vores hjemmeside bugner af secondhand shops, retro, vintagebutikker og genbrug til nødhjælpsorganisationer. Udforsk mangfoldigheden af genbrugsbutikker i GoGreen-netværket HER.

Køb kvalitet

Meget af det tøj, vi køber, er fast fashion. Det vil sige billigt og hurtigt produceret, så det matcher den nyeste modetendens, og som ikke er skabt til at holde. Når tøjet ikke holder, køber vi nyt, og det ødelagte tøj bliver smidt ud.

For alle produkter gælder derfor: Køb kvalitet. Du bliver gladere, det holder længere. Og hvis du bliver træt af det, kan du sælge det videre, dele det med andre eller give videre til en hjælpeorganisatio.

Vi har samlet en række tøjbrands, der laver slow fashion og tøj på økologiske eller naturlige materialer. Dem finder du HER.

Køb menneskeligt

Tøjproduktion kræver et stort forbrug af kemikalier og sprøjtemidler, der både skader miljøet og de mennesker, der producerer tøjet. Fast fashion betyder typisk sweatshops, livsfarlige arbejdsvilkår og dårlige lønninger, der ikke dækker arbejdernes basale behov.

Køb i stedet tøj fra forhandlere, der går op i mennesker og miljø. For at sikre dig, at dit tøj er produceret under ordentlige forhold, kan du spørge butikken til produktionsforholdene – eller kigge efter certificeringer der fokuserer på social bæredygtighed. Vi har lavet en oversigt over bæredygtige certificeringer, som du kan kigge efter, hvis du vil have et grønnere forbrug.

Få hjælp i GoGreen-netværket

Du kan finde frem til spændende virksomheder og brands gogreendanmark.dk. Fælles for alle i netværket er, at de tænker et eller flere bæredygtige elementer ind i kerneforretningen, så når du handler her, gør du en forskel med dine penge. 

Vi har tjekket virksomhederne for dig – se her, hvad vi kigger efter HER.

Kilder: ecolabel.dk Forbrugerrådet Tænk