I Danmark har vi nogle af verdens bedste og æbler. Og dem med færrest rester af sprøjtegift. Alligevel er de danske frugtavlere pressede, og vores æbleplantager skrumper massivt. De seneste 40 år er arealet til æbleavl blevet 80 procent mindre. I dag har vi kun 1.300 hektarer at gro æbler på. Hvorfor skrumper plantagerne, når de fleste af os er enige om, at der er mere smag og karakter – og ikke mindst mindre sprøjtegift – i vores egne æbler end de udenlandske?
Af Ida Møller Nielsen, GoGreen Danmark
Svaret finder man i de danske supermarkeder, som sælger udenlandske (ofte fra Sydamerika) ”universal”-æbler, som fx Pink Lady, der med smagen rammer bredt ud i den danske befolkning.
Supermarkederne køber enorme mængder ad gangen og kan dermed presse prisen så meget, at de danske æbleavlere ikke har en chance for at matche den. Det betyder, at udbuddet af æbler i dag bliver mindre og mindre, og at æblerne smager fuldstændig ens.
DET SYNES VI ER FORFÆRDELIGT AF FLERE GRUNDE
Ikke mindst uddør gamle danske æblesorter ligeså stille. Hvis der ikke er nogle plantager til at holde dem i live, forsvinder æblerne og en masse smagsoplevelser. Derudover er det en katastrofe, når man ser på det i et bæredygtigt perspektiv!
De fleste udenlandske æbler, der bliver importeret, er ikke økologiske, og de er dyrket under forhold, vi ikke kender. Hvor meget er de fx sprøjtet og med hvad? Vi ved det ikke. Derudover sætter fragten fra den anden side af jorden også sit aftryk på CO2-regnskabet, hvilket bare er helt tosset, når man nu kunne have købt de gode danske, smagfulde æbler fulde af saft og kraft fra en lokal avler,
SÅ MED DISSE ORD ET OPRÅB TIL HELE DANMARK. SPØRG EFTER DANSKE ÆBLER OG VÆR MED TIL AT BEVARE DENNE SKØNNE DELIKATESSE, SOM IKKE FINDES BEDRE I HELE VERDEN.
Hvis du vil læse mere om danske æblesorter, træer og pasning, så læs mere om skønne danske æbler i Mad fra Danmark
Information til denne blog er hentet fra “Pesticidrester i fødevarer, 2015, Fødevarestyrelsen”, DR Nyheder Miljø og Fødevarestyrelsen