Nye krav fra EU kommer til at betyde, at “ting” skal designes, så de kan skilles ad og bruges igen og igen Men indtil da….
Har du også været ude for, at dine ting pludselig går i stykker efter et par år, og at det er dyrere at få det fikset end at købe nyt? Eller at din t-shirt efter 5 vask har mistet både farve og facon?
Så er du offer for årtiers linære tankegang om, at ting bliver procuceret så billigt som muligt for at blive kasseret, så du kan købe nyt, som går i stykker og må kasseres, så du kan købe nyt, som må kasseres…….
Denne forretningsstrategi lever stadig i bedste velgående, og det betyder, at vi i Danmark har et overforbrug af ressourcer, der langt overstiger det, naturen kan nå at genetablere. Sagt med andre ord, vi har overtræk på kontoen hver eneste måned.
Det modsatte af forbrug er genbrug
Vi forbruger mere i vores del af verden, fordi vi kan. Vi har råd til at købe nyt, og vi bliver fristet af gode tilbud, selv om vi ikke mangler.
Alle mennesker på jorden, og deres måde at leve på, er en del af jordens samlede kredsløb, og når vi taler om CO2 udledning, forurening og miljøbelastning, er der ikke nogen landegrænser. Det er en global dagsorden, som vi og alle lande må stå sammen om at løse.
Og en af løsningerne er den cirkulære tankegang, hvor vi genbruger og genanvender i stedet for at producere nyt. Og dermed gør affald til ressourcer, der kan bruges til at fremstille nye produkter.
Forskellen på genbrug og genanvendelse
Den cirkulære tankegang er bygget op om to pricipper: Genbrug og genanvendelse.
Genbrug (reuse, recycling, secondhand, vintage) betyder, at produkterne bruges som de er i samme funktion, som da de var nye. Bare nu i en ældre model, med patina.
Genanvendelse (upcycling, downcycling, redesign) betyder, at produktet får ny funktion enten ved at blive omsmeltet, skilt ad eller at dele af produktet bruges til at fremstille et nyt. For ekselmpel kan plastflasker- og dunke blive til soveposefyld, fleecetrøjer (downcycling) til legetøj eller nyt tøj (upcycling).
EU hjælper os på vej til mindre forbrug
I 2024 vedtog EU Ecodesign-forordning (ESPR), der skal mindske de negative konsekvenser for miljøet gennem hele produktets livscyklus. Det betyder, at alle virksomheder i EU inden for en årrække ikke kan sælge sit produkt i EU, hvis man ikke opfylder kravene i Ecodesign-forordningen.
Helt konkret skal produkter fremover designes, så de kan skilles ad og repareres, at man bruger så få ressourcer som muligt, og at man bliver bedre til at genbruge og genanvende.
Mens vi venter – her starter din cirkel:
- Når du køber ind:
- Tjek i skuffer og skabe om du alligevel ikke har noget liggende, du helt havde glemt, du havde?
- Måske du kan finde lige det, du skal bruge i genbrug, dele/bytte koncepter. Eller kan du måske låne?
- Hvis du køber nyt – uanset hvad du køber, så invester i høj kvalitet.
- Når du forbruger;
- Sørg for at passe på dine ting, når du fx vasker og overvej, om du kan nøjes med at hænge tøjet til udliftning.
- Reparer så vidt muligt (det kan du godt, hvis det er kvalitet) bruger dine ting – besøg fx din lokale Repair Cafeng og få dem repareret
- Når du kasserer
- Send dine gode ting videre i genbrugsloopet enten ved at sælge ud eller forære det væk.
- Tænk over om du kan sy om eller redesigne – eller give produktet en anden funktion
- Smid aldrig udslidte produkter og materialer i restaffald. Så bliver det nemlig brændt på bålet og restressourcerne går tabt. Sørg for at sorter dine kasserede ting i de rigtige affaldsbeholdere, så ressourcerne får nyt liv på anden vis.
Sammen mod nul affald: Reducer, Genbrug, Recirkuler ♻️
Foto i top: Jack Church on Unsplash