Det handler om naturlige materialer, produceret med hensyn og under ordentlige arbejdsforhold
Tekstiler er mange ting. For at gøre naturen en tjeneste, bør du gå efter naturmaterialer – bl.a. økologisk bomuld, hamp, bambus, hør og uld, der kan dyrkes og opdrættes uden at skade naturen unødigt. Kig også efter hvem og under hvilke forhold tøjet produceres. Ordentlig løn og arbejdsforhold er desværre ikke en forudsætning i tekstilernes verden, så du kan gøre meget godt ved at gå efter certificeringer, der sikrer medarbejderne, der hvor tøjet produceres.
Produkter – tekstiler
GOTS -certificeringen tager hensyn til miljø og sociale forhold gennem hele forsyningskæden. Du finder mærket på økologisk tøj og tekstiler, der er behandlet med respekt for dig, dine medmennesker og miljøet. Det er den mest omfattende økologicertificering indenfor naturmaterialer som bomuld, hør og uld. For at leve op til certificeringen skal tøjet bestå af minimum 70% økologiske tekstiler og være uden skadelige kemikalier og sprøjtemidler. GOTS stiller også krav til sikre og sunde arbejdsforhold for de mennesker, der arbejder med tøjet. Læs mere om GOTS-certificeringen her.
Svanemærket tager hensyn til miljø. Det nordiske mærke ser på miljøbelastningen på hele produktets rejse fra produktion til forbrug og afskaffelse. Svanemærket omfatter nonfood produkter og ydelser, som fx vaskepulver, legetøj, møbler, byggematerialer, hoteller og bilvaskehaller. Certificeringen favner altså bredt, men kravene er produktspecifikke og dermed tilpasset produkternes konkrete miljøbelastninger. Generelt er kravene fokuseret på miljø, sundhed og kvalitet – b.la. gennem strenge begrænsninger på kemikalier. Svanemærkede produkter skal leve op til at være blandt de mindst miljø- og sundhedsbelastende i deres kategori. Derfor er Svanemærkets værdi relativ efter produktkategori og -marked. Læs mere om Svanemærket her.
TÜV biodegradable – Sikkerhed for at et produkt eller emballager nedbrydes helt i forskellige naturlige omgivelser uden skadelige bivirkninger på naturen. For at undgå misvisende kommunikation analyserer certificeringsudvalget hver ansøgning for at kontrollere, om certificeringen af dette produkt er acceptabel.
OK biodegradable MARINE – I betragtning af, at det meste af det marine affald er landbaseret, er marin bionedbrydelighed en merværdi for ethvert produkt eller emballage, uanset hvor det forbruges.
OK biodegradable SOIL- er en garanti for, at et produkt eller emballage nedbrydes fuldstændigt i jorden uden at påvirke miljøet negativt.
OK biodegradable WATER – er en garanti for, at et produkt eller emballage nedbrydes fuldstændigt i ferskvandsmiljø uden at påvirke miljøet negativt.
Soil Association – Soil Association er Englands største økologi certificering. Soil Association er en del af gruppen, der definerer kravene for den internationale økologi-certificering GOTS. Hvis tøjet er certificeret med Soil Association indebærer det, at tøjet enten er certificeret med GOTS, der både omhandler økologisk landbrug, miljøvenlig forarbejdning og gode arbejdsforhold, eller at tøjet er certificeret med OCS, der sikrer, at tøjet er af økologisk dyrket bomuld. Læs mere om Soil Association her.
EU-Blomsten tager hensyn til miljø. Blomsten er den europæiske pendant til Svanemærket, og kravene, der skal opfyldes, er stort set de samme for begge mærker. Derudover stiller EU-Blomsten produktspecifikke krav. Når EU-blomsten udvikler krav for en produktgruppe, ser man på hele produktets rejse og de miljøproblemer der kan opstå undervejs. Hvilke råvarer man bruger, hvordan produktet bliver fremstillet, hvilke kemikalier der bliver anvendt, energi- og vandforbrug undervejs, og hvilke muligheder der er for at lade materialer recirkulere, når forbrugerne er færdige med at bruge de givne produkt. Læs mere om EU-Blomsten her.
Fairtrade tager hensyn til sociale forhold. Certificeringen arbejder for at forbedre levevilkårene for lokale bønder ved at sikre fair handelspriser og ordentlige arbejdsforhold. Fairtrade stiller krav til sikkerhedsudstyr og forbyder både børnearbejde og miljø- og sundhedsskadelige sprøjtemidler. Undersøgelser viser dog, at Fairtrade-mærket ikke altid lever op til kravene indenfor kakaoindustrien, hvor der både findes børnearbejde og dårlige lønninger. Det er altså som hovedregel mere etisk at handle Fairtrade – men ikke altid. Læs mere om Fairtrade-mærket her.
Vegan mærket tager især hensyn til klimaet. Certificeringen hjælper dig med at identificere produkter, der er helt frie for animalske ingredienser. Det betyder, at der i fremstillingen og udviklingen af produktet og dets ingredienser ikke har været brugt animalske produkter, biprodukter eller derivater. Udviklingen og fremstillingen af produktet og dets ingredienser må desuden ikke bruge test på nogen form for dyr. Er der Genmodificerede stoffer (GMO) i produktet, må de ikke involvere animalske gener eller stoffer. Læs mere om Vegan Trademark her.
Soil Association – Soil Association er Englands største økologi certificering. Soil Association er en del af gruppen, der definerer kravene for den internationale økologi-certificering GOTS. Hvis tøjet er certificeret med Soil Association indebærer det, at tøjet enten er certificeret med GOTS, der både omhandler økologisk landbrug, miljøvenlig forarbejdning og gode arbejdsforhold, eller at tøjet er certificeret med OCS, der sikrer, at tøjet er af økologisk dyrket bomuld. Læs mere om Soil Association her.
Cradle to Cradle tager hensyn til miljø, klima og sociale forhold. Certificeringen kigger på produktets miljøpåvirkning fra “vugge til vugge” og stiller høje krav til arbejdsforhold, cirkulær økonomi og minimal forurening af vand, jord og luft. Cradle to Cradle-certificerede produkter tærer ikke unødigt på jordens ressourcer – de cirkulerer i naturens eget kredsløb og skal kunne bruges igen og igen. Måske det tætteste vi kommer på et “rigtigt bæredygtigheds” certifikation. Læs mere om Cradle to Cradle her.
GRS / Global Recycled Standard – GRS indbefatter miljømæssigt og socialt ansvar på fabrikkerne, der arbejder med genanvendelse af fibre. Dette dækker blandt andet spildevandssikring, restriktion på brug af kemi og retningslinjer for medarbejdernes sundhed og sikkerhed. Certificeringen kan bruges indenfor forskellige tekstiltyper og skal minimum indeholde 20 % genanvendt fibre. Det er en frivillig, fuld produktstandard, der stiller krav til tredjepartscertificering af genbrugt indhold, chain of custody, social og miljømæssig praksis og kemikalierestriktioner. Læs mere om Global Recycled Standard her.
OEKO-TEX STANDARD 100 er et sunhedsmærke, Her stilles krav til mængden af kemikalier og farvestoffer i tekstiler i det færdige produkt – ikke i selve produktionen. Mærket er ikke en miljøcertificering (eller et økologimærke), da der udelukkende kigges på, om det færdige produkt er kemikaliefrit. Tekstilerne kan derfor have indeholdt kemikalier, som er skyllet ud og har forurenet lokalmiljøet i produktionslandet og påvirket de mennesker, der har dyrket bomulden og indfarvet tekstilerne. Hos OEKO-TEX hedder den bæredygtige certificering MADE IN GREEN, og den tager hensyn til miljø og sociale forhold. Læs mere om MADE IN GREEN her.
Organic Content Standard (OCS) – er en frivillig global standard, der sætter kriterierne for tredjepartscertificering af økologi i produktionen. Læs mere om Organic Content Standard (OCS) her.
Langsomt Store med Johanne Kjærum ved roret er det helt rigtige sted at søge hen, hvis du vil vide mere om certificeringer i tekstilbranchen. Hun har udviklet en endnu mere detaljeret oversigt over certificeringer i tøjindustrien. – Den kan du læse her.
Hvis du også ønsker at vide mere om de mange nye tekstiler, modeindustrien arbejder med, har Johanne også udarbejdet en god guide – Den kan du se her.