En update på nyheder om godt og skidt for livet på vores planet

Her finder du nyheder om noget af alt det der sker – både godt og knap så godt – i forhold til den grønne omstilling, klimaet, miljøet, biodiversiteten, og social ansvarlighed.

Vi samler primært nyhederne fra danske medier og organisationer, der også er engageret i denne dagsorden. Og så supplerer vi med nyheder fra vores egen verden.

Den japanske bilgigant Toyota varsler et muligt gennembrud i selskabets udvikling af batterier

Euroinvestor.dk – 6. juli 2023

Ved udviklingen af et såkaldt tørstofs-batteri (på engelsk ‘solid-state‘, red.) som snart indenfor få år skulle være på vej, kan det lykkedes Toyota at producere elbiler med stor rækkevidde, samtidig med at man halverer vægten og prisen på batterierne. 

Det skriver flere internationale medier – blandt andet The Guardian og Financial Times.

Ifølge Toyota vil selskabet være klar til at kommercialisere den nye type batteri så tidligt som i 2027 – og det kan få stor betydning, da den nye type batteri er en klar forbedring i forhold til de nuværende batterier. 

Ifølge Keiji Kaita, der leder Toyotas udviklingsafdeling indenfor det grønne område, har Toyota nu fundet en måde at gøre tørstofsbatterierne robuste og holdbare, og det kan gøre dem klar til at masseproducere i 2027-2028: 

»Når det kommer til både vores litium-ion-batterier og tørstofs-batterier, så gør vi efter at ændre den situation, hvor batterierne er alt for store, tunge og dyre drastisk,« siger Keiji Kaita ifølge Financial Times, og tilføjer:

»Når det kommer til potentialet, så går vi efter at halvere alle disse faktorer.«

Ifølge Toyota vil en elbil med det nye batteri kunne få en rækkevidde på op til 1200 km, samtidig med, at den vil kunne blive opladt på 10 minutter eller mindre. 

Planerne for de nye tørstofsbatterier har været med til at sende Toyota-aktien op med 13 pct. siden planerne blev lanceret i juni måned, skriver Financial Times. 

Af Adam Geil fra Euroinvestor og illustration: Ivan Kazlouskij, Unsplash

Se, hvordan du nu skal sortere tøj og tekstil i din kommune

DR.dk – 1. juli 2023

Plastik i den ene spand, madaffald i den anden og pap i den tredje. Og fra i dag bliver der tilføjet endnu en sorteringsmulighed i de danske hjem.

Den tiende og sidste mulighed for sortering er tekstilaffald. Det betyder, at udtjente underbukser, slidte viskestykker og hullede sokker nu skal i tekstilaffald, før det kommer videre i systemet og bliver genanvendt. -Tøj, sko og lignende, der er i fin stand, skal stadig sendes til genbrug.

Af DR og illustration: Liselotte Sabroe – Læs hele artiklen her.

Frank Erichsens guide til mere natur i betonjunglen

dansknaturfredningsforening.dk – 22. juni 2023

 Naturen mangler plads alle steder. Især i byerne er det svært at finde grønne oaser og steder til arter og dyreliv. Men det er vigtigt at lade naturen og biodiversiteten gøre sit indtog blandt høje lejlighedskomplekser og grå asfalt. Det mener Frank Erichsen fra Kastaniegården, der lige nu er aktuel i programmet ‘Giv os naturen tilbage’ på DR.

– Vi er kommet så langt væk fra naturen, især i de urbane områder. Og det er bare enormt svært at passe på noget, som vi ikke kender til eller har inde på livet, siger han.

Af Dansk Naturfredningsforening og illustration – Læs hele artiklen her.

Vakte opsigt på Folkemødet: Særlig trøje af græs kan lagre CO2

danskerhverv.dk – 20. juni 2023

Som den første danske designer har Henrik Vibskov eksperimenteret med at lave trøjer af en særlig græsbaseret bioplast, som er fremstillet af den aarhusianske virksomhed Pond. Trøjerne blev et kæmpe hit på Folkemødet på Bornholm, hvor de viste perspektiverne i danske biosolutions.

Af Dansk Erhverv og illustration – Læs hele artiklen her.

Højhuse af træ spirer frem verden over. Det er godt nyt for klimaet

Verdensbedstenyheder.dk – 18. juni 2023

Træbyggeri er ikke kun sommerhuse og carporte. Med moderne træmaterialer, der kan være stærke som stål, men meget lettere, kan man bygge dem større og større. Verdens højeste træbygning, der troner 25 etager i Wisconsin, er bygget af CLT og limtræ, et træprodukt der er stærkt nok til store bærende konstruktioner.

Per Thomas Dahl har tidligere både været underdirektør i Dansk Byggeri og bygget i beton hos NCC, Nordens største entreprenørvirksomhed. Nu sælger han byggematerialer af træ. ”Det er meget mere bæredygtigt end traditionelle byggematerialer som beton,” siger han.

Af Verdensbedstenyheder og illustration: Moelven- Læs hele artiklen her.

Medie afslører: H&M indsamler tøj til genbrug – men det ender som affald

Børsen.dk – 15. juni 2023

Tøjet, som ellers skulle være genanvendt i et cirkulært system, dukker hurtigt op på tre forskellige sorteringsanlæg i Tyskland, men det er kun begyndelsen. Tre af ti stykker tøj spores til tredjeverdenslande som Benin i det vestlige Afrika, der modtager så store mængder tekstilaffald fra Vesten, at de må brænde det af eller dumpe det på strandene, hvor det ender i havene.

Ifølge Aftonbladet nåede deres ti stykker tøj at rejse 60.000 kilometer med fragtskibe og lastbiler – svarende til halvanden gang rundt om kloden.

Af Børsen og illustration: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix- Læs hele artiklen her.

Klima - Borgerbarometermåling 2022

Aarhuskommune.dk – 8. juni 2023

Årets undersøgelse viser blandt andet:

  • 19 procent køber færre produkter, som kræver energi
  • 44 procent har udskiftet til energieffektive apparater
  • 87 procent slukker strømbrugende apparater, når de ikke benyttes
  • 89 procent af borgerne ved, at oksekød belaster klimaet mest
Af Aarhus kommune og illustration – Læs hele artiklen her.

Presset biodiversitet kræver den største arealomlægning i Danmark i nyere tid

Concito.dk – 8. juni 2023

I dag er kun 2,3 pct. af Danmarks areal beskyttet. EU’s biodiversitetsstrategi lægger op til, at 30 pct. af det europæiske landareal skal beskyttes. Danmark halter altså så langt bagefter, at uanset hvilket mål politikerne beslutter for biodiversitet, vil det indebære den hidtil største omlægning af det danske areal i nyere tid. Også af den grund er der behov for en samlet arealstrategi, som CONCITO tidligere har efterlyst.

Af Concito og illustration – Læs hele artiklen her.

Ny løsning skal bremse flodbølger af plastik

Verdensbedstenyheder.dk – 4. juni 2023

Sidste år gik det galt, da en miljøorganisation forsøgte at bremse en kæmpe strøm af plastikaffald i en flod i Guatemala. Nu forsøger organisationen igen at forhindre, at ’tsunamier’ af plastik bliver skyllet ud i havet, når det regner kraftigt.

Af Verdensbedstenyheder og illustration: Ocean Cleanup – Læs hele artiklen her.

Sort plet på vores grønne selvbillede: Tal afslører, at Danmark er blandt verdens værste klimasyndere

DR.dk – 1. juni 2023

For vi er virkelig grønne her i Danmark. Det fortæller vi i hvert fald os selv.  Men faktisk er Danmarks reelle klimaaftryk blandt den sorteste femtedel af verdens lande. Det afslører nye tal fra forskningsorganisationen Klima- og Miljøinstituttet NILU i Norge, der har sammenlignet alle landes udledninger af klimaskadelige drivhusgasser.

Når man medtager CO2-udledningerne fra de varer, vi importerer og forbruger i Danmark, har vi det 33. højeste klimaaftryk per indbygger ud af 176 lande på kloden, der er med i undersøgelsen.

Af DR og illustration: Søren Winther Nørbæk – Læs hele artiklen her.

 

Fisk fanget med udskældt metode sælges som bæredygtige: 'Falsk reklame for noget, der er fup og svindel'

DR.dk – 19. maj 2023

Fisk fanget med bomtrawl, som eksperter kalder ødelæggende, sælges på danske fiskeauktioner som bæredygtige. Nu bliver fiskemærke meldt til Forbrugerombudsmanden.

Når man køber fisk i supermarkedet, støder man tit på MSC-mærket, der forestiller en blå fisk og har undertitlen “certificeret bæredygtigt fiskeri”. Organisationen bag kalder det selv “verdens største miljømærke for bæredygtigt fiskeri”. Men en del af de fisk, som får MSC-mærket, er fanget i danske og andre farvande med fiskemetoden bomtrawl, der kritiseres for at ødelægge havbunden og skade biodiversiteten, viser en gennemgang, som DR har lavet, af landets fiskeauktioner.

Af DR og illustration: Martin Hermansen, DR – Læs hele artiklen her.

Klimaforandringer, elbiler og veganisme: Nye tal fra Google viser markant stigning i danskernes grønne interesse

CSR.dk – 25. april 2023
“Hvad er klimakrisen?”, og “hvad gør McDonalds for klimaet?” er to af årets mest googlede klimaspørgsmål blandt danskerne, som det seneste år har søgt på klimarelaterede emner som aldrig før.
Klimaet har i flere år været et brandvarmt emne i den offentlige debat, men alligevel er klimarelaterede emner alene det seneste år steget markant i søgeinteresse på Google. Det viser nye tal, som Google har trukket i forbindelse med, at det i lørdags var Earth Day.

Forsker: Vinddrevne fragtskibe er fremtiden

Videnskab.dk – 22. april 2023
Forsker afliver fire myter, der står i vejen for en reduktion af shippingindustriens CO2-udledning. Det svenske rederi Wallenius sigter efter, at Oceanbird skal reducere CO2-udledningen med op til 90 procent, mens den franske start-up Zephyr & Borée har bygget Canopée, som skal transportere dele af European Space Agencys Ariane 6-raket i år.
Af Christiaan De Beukelaer & Illustration: Oceanbird – Læs hele artiklen her.

Færre end hver anden forbruger tænker bæredygtighed ind i deres onlinekøb

csr.dk – 20. april 2023

Trods fokus på klima og bæredygtighed i medier og virksomheder ser det tilsyneladende ikke ud til at have en effekt på forbrugernes shoppevaner på nettet. En e-handelsanalyse af Dansk Erhverv viser nemlig, at under halvdelen har bæredygtighed i tankerne, når de shopper på internettet..

JORDENS DAG: MINDRE PLASTIK I NATUREN KAN REDDE MILLIONER AF VILDE DYR

WWF.dk – 20. april 2023

Hver dag dør vilde dyr, fordi de spiser eller bliver viklet ind i plastik. I anledning af Jordens dag den 22. april 2023 opfordrer WWF Verdensnaturfonden derfor danskerne til at hjælpe med at reducere mængden af plastikaffald i naturen.

Brasilien slår hårdt ned på ulovlige guldminer i regnskoven: ”Det er på høje tid”

Verdensbedstenyheder.dk – 16. april 2023

Brasilien har fjernet stort set alle ulovlige guldminer i et af de største områder for oprindelige folk i Amazonas. Det er på høje tid, lyder det fra Verdens Skove, for de ulovlige miner har medført en reel humanitær krise.

Af Anna Gudmann Hansen & Foto: Joao Pedro Schmitz, Unsplash Læs hele artiklen her.

9 fødevarer er kilde til over 60 % af pesticidrester i kroppen

dn.dk – 14. april 2023

Frugt, grøntsager og hvedemel. Det er nogle af de vigtigste fødevarer, du skal købe økologisk, hvis du gerne vil undgå rester af pesticider i din krop. Ifølge DTU Fødevareinstituttet er der ni fødevarer, som er kilde til næsten to tredjedele af alle de rester af pesticider, der ender i vores krop gennem maden.

Her kan du læse om de ni fødevarer, og om hvor ofte der er rester af pesticider i de ikke-økologiske fødevarer.

Af  Thomas Helsborg Læs hele artiklen her.

Nu skal tømrerne lære at bygge med halm og hamp

CRS.dk – 12. april 2023
De næste tre år skal tømrerlærlinge på landets erhvervsskoler undervises i nye bæredygtige og klimavenlige byggemetoder i et nyt projekt ledet af Københavns Universitet, der skal accelerere den grønne omstilling i byggeriet.
Af CRS.dk & Foto: Københavns Universitet – Læs hele artiklen her.

 

Nye regler vil give dig ret til at reparere

Verdensbedstenyheder.dk – 02. april 2023
Du bliver taget ved næsen, når store firmaer bevidst gør det umuligt eller meget dyrt at få din mobiltelefon eller vaskemaskine repareret, og dermed presser dig til at købe spritnye produkter, når de gamle går i stykker. Men nye regler er på vej frem i både EU og USA, der vil tvinge virksomhederne til at lade dig komme til med skruetrækker og loddekolbe.
Af Thomas Gringer Jakobsen & Grafik: Lauge Eilsøe-Madsen – Læs hele artiklen her.

Danmark kæmper for mere natur ude i verden. Herhjemme er der stort set ingenting på vej

DR.dk – 29. marts 2023
Naturen har brug for meget mere plads, hvis tabet af dyr og planter skal bremses. I Danmark er der langt fra nok ny natur på vej, viser en rundspørge til landets kommuner.
Verdens lande er enige om, at 30 procent af jordens land og hav skal være beskyttet i 2030 for at stoppe tabet af planter og dyr. I Danmark kan kun 2,3 procent af naturen leve op til det mål.

Af Marie Sæhl & Foto: Peter Langkilde, DR – Læs hele artiklen her.

Aarhus satte en klimaafgift på oksekød - så faldt forbruget med over 30 procent

DR.dk – 21. marts 2023
FN’s Klimapanel peger på vores fødevarer som et af de steder, der kan spares meget CO2.

Før i tiden arbejdede Pia Dannemand Simonsen mest med sovs og kartofler og kød. Sådan er det ikke længere i køkkenet på plejehjemmet Augustenborggade i Aarhus, hvor hun er ernæringsassistent. Nu laver de tærter og lasagner med grøntsager, æggekager og linsedeller.

“Vi har også eksperimenteret med en kage med bønner i. Vi kommer flere linser og bælgfrugter i vores middagsretter, og det er med at til at nedbringe vores CO2-aftryk, siger hun.”

Af Marie Sæhl & Karen Hjulmand / Foto: Peter Langkilde, DR – Læs hele artiklen her.

Her er de 4 vigtigste pointer fra den nye klimarapport

Danmarks Naturfredningsforening – 21. marts 2023

 Rapporten fra FN’s klimapanel udkom mandag d. 20. marts. Den giver en status på klimaet globalt set og lægger ikke skjul på, at der er nok at tage fat på, hvis klimamålene skal overholdes.

– Der er ingen tvivl om, at vi dels skal handle hurtigt og effektivt politisk, dels skal have sat mere skub på implementeringen af teknologier, og at vi skal udvikle nye teknologier. Sådan lyder det fra klimaprofessor Sebastian Mernild, der er hovedforfatter på rapporten. Danmarks Naturfredningsforening gennemgår i artiklen de fire vigtigste pointer, og efterlyser politisk handling.

Af . Læs hele artiklen her.

Københavnsk hotelkæde bruger uld fra yakokser og tilbyder fri vinbar som led i klimastrategi

Borsen.dk – 10. Marts 2023
Grønne tiltag som fitnesscentre uden strøm, dyner med yakokseuld og madspildskonkurrencer hos Guldsmeden Hotels skal være med til at tiltrække flere turister til Danmark.
Uld fra kameler og yakokser, fri vinbar og sengetøj med kuglepensstreger. Det kan måske være svært at se, hvad de ting har med bæredygtighed at gøre, men hos hotelkæden Guldsmeden Hotels spiller de alle en rolle i virksomhedens klimastrategi.
Af Oskar Vendelbo Zwergius. Foto: Thomas Nielsen. Læs hele artiklen her.

Endeligt farvel til sprøjtemiddel der truer bierne

Verdensmaal.org – 19. februar 2023
For at stoppe udryddelsen af bier og insekter har EU-domstolen indført et endeligt forbud mod et bestemt stof i sprøjtemidler.

Nu er det slut med at give dispensation til sprøjtemidler, som slår bier ihjel. I slutningen af januar slog den Europæiske Unions Domstol nemlig fast, at EU-lande ikke længere må give dispensation til at bruge sprøjtemidler, som indeholder neonikotinoider.

Af Sara Bang. Foto: Aljaž Kavčič / Unspash. Læs hele artiklen her.

Aarhus indfører pant på takeaway-emballage

CSR.dk – 10. februar 2023
Som den første kommune i landet er Aarhus klar til at indføre pant på takeaway-emballage. Målet er at skabe et cirkulært system, hvor emballagen bliver indsamlet, vasket og genbrugt.
Det skal snart være slut med at smide den tomme to go-kop i skraldespanden eller ærgre sig over, at der flyder med engangsemballage i Aarhus. For Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø, vil som et treårigt forsøg indføre pant på takeaway-emballage.
Rammerne og finansiering er på plads. Derfor annoncerer kommunen nu et udbud efter en eller flere eksterne samarbejdspartnere, der kan hjælpe med at etablere et pantsystem, der skal kunne bruges i hele Aarhus Midtby.
Af KCP. Foto: 123RF. Læs hele artiklen her.

Hver anden nye bus i verden kører nu på el

Verdens Bedste Nyheder – 5. februar 2023
Elbusser er voldsomt på vej frem, viser nye tal for bilsalget i 2022. Det er en god nyhed for klima og luftkvalitet, men det bliver også en udfordring at genbruge de mange millioner store batterier på en bæredygtig måde.
Når vi tænker på el-køretøjer, er det ofte bilerne, der er i fokus. Men elektriske busser er også på vej frem, og de begynder nu at hale ind på bilerne. Det viser tal fra analysevirksomheden BloombergNEF.
I slutningen af 2022 var 49 procent af alle nye solgte busser i verden elbusser. Det er langt mere end de 13 procent af det samlede bilsalg, hvor køberne valgte en el- eller hybridbil.
Af Thomas Gringer Jakobsen. Foto: Kenneth Li. Læs hele artiklen her.

Nye, grønne regnemodeller skal mindske klima og biodiversitetsskader

CSR.dk – 27. januar 2023
Hidtil har omkostninger for naturen ikke indgået i økonomisk politik. To nye værktøjer vil gøre op med dette. Finansministeriet vil begynde at arbejde med modellerne i løbet af 2023. Andre lande og OECD følger spændt med.
Aktiviteterne i det danske samfund skader og forurener den danske natur og klimaet for omkring 250 milliarder kroner årligt. ”Det er afskrivningerne, når vi slider på og forringer naturen. Det forringer vores fremtidige velfærd,” siger økonomiprofessor Peter Birch Sørensen
Af Eva Harpøth Skjoldborg. Foto: Københavns Universitet. Læs hele artiklen her.

Rekordår for Loppeshoppen

Diakonissen.dk – 25. januar 2023

Diakonissestiftelsens genbrugsbutikker kom ud af 2022 med det bedste resultat nogensinde. Det motiverer og giver lyst til mere, fortæller leder af stiftelsens genbrugsområde, som samtidig sender en stor tak til frivillige og brugere af både butikker og værksteder

Omsætningen har aldrig været højere, gruppen af frivillige i butikker og værksteder vokser støt og der er mange donationer. 2022 var et godt år for Loppeshoppen på Diakonissestiftelsen, fortæller en glad leder af genbrug Trine Høst:

”Det går virkelig godt for vores butikker og værksteder. Vi oplever, at mange folk vælger genbrug til og ’fast fashion’ fra. Vi har aldrig solgt så meget i vores to butikker, som vi gjorde sidste år. Og der er varer nok på hylderne, for vi er heldige at modtage rigtig mange fine donationer af tøj og genstande til vores butikker – det går virkelig stærkt i øjeblikket.”Af Thomas Wittrup. Foto: Søren Svendsen. Læs hele artiklen her.

Vores kommentar: Stort tillykke med rekorden. Håber I sætter en ny i år.

EU-Kommissionen vil redde verdens truede bier: 'Afgørende, at udviklingen bliver vendt'

dr.dk – 25. januar 2023

Brug af pesticider i landbrug er en af årsagerne til, at bier og andre insekter er truede. Hver tiende bi- og sommerfugleart er truet af udryddelse, og den udvikling skal vendes.

Det mener EUKommissionen, som tirsdag har fremlagt en syvårsplan, der skal komme problemet til livs.

Af planen fremgår det, at kommissionen ønsker at reducere brugen af pesticider, mens andre helt skal forbydes. Insekternes levesteder skal også forbedres i landbrugsområder og byer, og så skal overvågningen af insekter også øges på tværs af EU‘s 27 medlemslande.

AF Lærke Bøgeholt Baltsen. Illustration: Nathalie Nystad. Læs hele artiklen her.

 

CSR, ESG eller CSRD: Hvad betyder forkortelserne?

Danskerhverv – 24. januar 2023

I takt med at bæredygtighedsdagsordenen udvikles og rapporteringskravene skærpes, bliver flere og flere initiativer sat i søen og mere regulering tegnet op. Der findes nu masser af direktiver, forordninger, retningslinjer og standarder med tilhørende kringlede navne. Resultatet er et hav af forkortelser, men hvad betyder de?

Her vil vi forsøge at gennemgå en række af de forkortelser, man oftest støder på og giver en kort beskrivelse af, hvad det dækker over.

Foto: Unsplash, Even Denise. Læs hele artiklen her.

Syv nye anlæg skal forhindre afbrænding af overskydende biogas

csr.dk – 24. januar 2023
Med 773 millioner kroner i ryggen skal Energinet bygge syv nye anlæg, der skal gøre det muligt, at lokalt produceret biogas kan løftes op og transporteres rundt i landet. Uden anlæggene risikerer gassen ellers at blive brændt af og gå til spilde, fortæller direktør.

'Administrativt bøvl' spolerer kommuners grønne solcelle-drømme

dr.dk – 17. januar 2023
Hver gang en kommune opsætter et solcelleanlæg, skal der etableres et tilhørende selskab. Det sætter en stopper for de grønne planer, lyder kritikken. Det er næsten umuligt for kommunerne at få lov at sætte solceller op på deres bygninger. Helt anderledes er reglerne for staten, som gerne må etablere solceller på deres.

AF Mathilde Bugge. Foto: Henning Bagger. Læs hele artiklen her.

VORES KOMMENTAR: Storm P. ville ønske han havde udtænkt den her ordning.

Nu er det slut med engangsemballage i Frankrig - bør Danmark følge trop?

Verdens bedste nyheder – 16. januar 2023
Frankrig har nu indført forbud mod brug af engangsservice, når kunder spiser indenfor på restauranter såsom McDonald’s og Burger King. Det kan vi lære af i Danmark, hvor vi glemmer, at vi ikke kan sortere os til mindre affald, mener ekspert.

Foto: McDonalds/Flickr.  Læs hele artiklen her.

Klodens superskov er på vej tilbage

wwf.dk – 10. januar 2023
Det er lykkedes at stoppe fældningen af verdens mangroveskove og genplante over halvdelen af de træer, som er fældet. Det er en kæmpe sejr for naturen og afgørende i klimakampen. “Det er den bedste nyhed for naturen i rigtig, rigtig lang tid.” Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Sofie Tind Nielsen, der er seniorrådgiver for skov ved WWF Verdensnaturfonden.

Historisk stort naturprojekt: Fantastisk liv skal spire frem ved nye øer og stenrev langs danske kyster

dr.dk – 3. januar 2023
Naturgenopretning for 300 millioner skal hjælpe os mod stigende vandstand og biodiversitetskrise. Seks kommuner, fire universiteter, to statslige styrelser og store private aktører som Ørsted og Aage V. Jensen Naturfond er gået sammen om et storstilet projekt.

Af Lise Soelberg, Helge Røjle. Foto Dan Kaasby – Limfjordsrådet. Læs hele artiklen her.

Rekordmeget torskeyngel i Øresund: 'I vores verden er det helt fantastisk'

dr.dk – 27.december 2022
Hvis du bor i hovedstadsområdet og foretrækker din fisk helt friskfanget, er der gode nyheder. Øresundsakvariet i Helsingør, der er en del af Københavns Universitet, rapporterer nemlig om rekordmeget torskeyngel. Der er observeret ti gange så meget torskeyngel i Øresund i år sammenlignet med sidste år, oplyser Øresundsakvariet i Helsingør.
Af Laura Møller Kretz, Anders Ejbye Ernst. Foto Kasper Nyberg. Læs hele artiklen her.

Fra 2,3 procent til 30 procent natur på 7 år: Sådan når Danmark sit naturmål

Politiken – 19. december 2022
Aarhus Universitet har regnet på, hvad der skal til, når Danmark skal gå fra knap 2,5 til 30 procent natur inden 2030. Det kan ovenikøbet blive det rene Kinder-æg. Det er realistisk, at Danmark når det mål om 30 procent beskyttet natur, som vi har tilsluttet os i EU, og som mandag morgen på biodiversitetstopmødet COP15 i Montreal i Canada blev vedtaget i ’naturens Paris-aftale’. Det mener Danmarks Naturfredningsforening (DN), som har fået Aarhus Universitet til at regne på, hvad der skal ske, hvis vi skal lykkes.

AF Mette Guldagger. Læs hele artiklen her. Bemærk, det kræver login.

“Verdens natur har fået sit eget Paris-mål”

www.dk – 19. december 2022
Global aftale om at vende naturtab inden 2030 er underskrevet i Montreal, men øjeblikkelig handling og finansiering er afgørende for at kunne levere på den, vurderer Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden. Den netop indgåede aftale ved FN’s biodiversitetskonference i Montreal indeholder et overordnet globalt mål om at standse og vende tabet af biodiversitet inden 2030 samt at beskytte 30 procent af verdens land, ferskvand og havareal i 2030.

Verdens radiatorer udleder fire gange så meget CO2 som flytrafikken. Men nu bliver varmesektoren grøn i rekordfart

Verdens bedste nyheder – 11. december 2022
Når du skruer op for varmen, stiger temperaturen ikke kun derhjemme. Globalt bidrager opvarmning rigtig meget til global opvarmning. Det er en beskedent udseende klimateknologi ved at lave om på.

Af Anders Seneca Bang. Illustration Lauge Eilsøe-Madsen. Læs hele artiklen her.