Hvorfor skal vi spise mere plantebaseret mad?

Vidste du, at den gennemsnitlige danskers kost er mere klimabelastende end den enkeltes forbrug af el, varme og benzin tilsammen? Hvis vi skifter kødet ud med grøntsager et par gange om ugen, er der altså rigtig meget CO2 at spare.

Produktionen af kød og andre animalske produkter er noget af det, der bidrager mest til udslippet af drivhusgasser. Danmark er et af de lande, hvor man spiser mest kød – i gennemsnit ca. 50 kg pr. person om året – uanset alder. Det største enkeltbidrag er oksekødet – både pga. dyrkningen af soja til foder og dyrets egen “udledning” af drivhusgassen metan. Denne klimabelastning svarer til en køretur på 93 km i en dieselbil – for hver ko, hver eneste dag.

Med kødfrie dage og mere plantebaseret mad kan du altså gøre en stor forskel for klimaet. Kødfrie dage har dog også andre fordele, som du kan blive klogere på her:

Grøntsager er gode for sundheden

Det er sundt, at spise flere grøntsager. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 300g grøntsager om dagen – og at vi til gengæld begrænser vores kødindtag til maks 350g om ugen. Særligt rødt og forarbejdet kød øger risikoen for kræft og et stort forbrug af kød kan lede til overvægt, da kød indeholder mange mættede fedtstoffer. Mere plantebaseret mad i hverdagen vil bidrage til en sundere vægt, da grøntsager indeholder meget få kalorier, og et stort indtag af vitaminer og mineraler.

Din pengepung er glad for plantebaseret mad

Det er den ældste historie: unge mennesker flytter hjemmefra, starter på uddannelse og går på SU. Nu skal de pludselig have sund, varieret og ernæringsholdig kost – på et meget mindre budget. Og kød koster. Det er dyrt at holde landbrugsdyr, og det kræver både meget foder, plads og tid. Du kan måske købe en pakke hakket oksekød med høj fedtprocent til 30 kroner. En fin pris isoleret set – men du kan ikke leve sundt af en pakke fedtholdig oksekød. Du skal også have tilbehør, og det skal gerne være grønt. For 30 kroner kan du dække hele dit daglige grøntsagsbehov – og så slipper du samtidig for at bekymre dig om din sundhed. Derfor ender “den ældste historie” ofte med, at den fattige studerende går over til en mere plantebaseret, SU-venlig og klimavenlig kost.

Ikke alle grøntsager er skabt lige

Nogle grøntsager er sundere og mere miljørigtige end andre. Ideelt set skal du købe økologiske og lokale grøntsager, der er i sæson. Økologiske grøntsager sparer miljøet for unødige sprøjtemidler, der skader jorden, biodiversiteten og din krop. Lokale råvarer, der er i sæson, skal ikke transporteres med fly over lange afstande, og de er derfor meget mere klimavenlige.

Er du i tvivl om hvor du skal starte med dit lokale, økologiske forbrug, så er der hjælp at hente. GoGreen Danmark har samlet en række gårdbutikker med lokalt dyrkede grøntsager HER. Er du ikke helt klar til at gå vegetar- eller veganervejen, finder du på linket også gårdbutikker, der sælger økologisk kød. Al kød er nemlig heller ikke skabt lige – og økologisk kød er meget bedre for miljøet, dyrevelfærden og din sundhed end normalt kød.

Du kan finde masser af inspiration på nettet til en sundere og mere klimavenlig kost. Se fx altomkost.dk, hvor du kan læse de officielle kostråd.