Blog: Hvad er din holdning til Black Friday?

Nedtællingen er begyndt. Måske du allerede har en lang liste med ting, du skal på jagt efter. Måske du har valgt at gå kontra? Black Friday er blevet en dag, vi forholder os til på godt og ondt. Men for mig er den symbolet på klimakrisen i sin helt essentielle form.

Af Pia Rathsach, stifter GoGreen Danmark
Det skønne cover-foto er lånt af Ecouture

Køb ind med hjertet

Vi danskere sætter et kæmpe klimaaftryk og er ét af de mest forbrugende folkefærd i verden. Når du kigger dig omkring i dit eget hjem, i dine venners hjem, på gaden, i genbrugsbutikker og ikke mindst i de store containere på landets genbrugsstationer, er der en overflod af ting. De fejler ikke noget, og rigtig meget ender alligevel ofte på forbrændingen. Kasseret og ind i mellem helt ubrugt.

Rigtig meget af det, vi smider ud, har stadig 80 procent af sin levetid tilbage. Derfor er det vigtigt at forholde sig til Black Fridays forbrugsfest og stille sig selv dagens vigtigste spørgsmål: Har jeg virkelig brug for det her? Og hvad gør jeg med de produkter, det nye køb erstatter? Faktisk kan det godt betale sig at købe ind med hjertet – det stiller nemlig andre krav end hjernen, der som reglen handler på vanen.

Vi klapper af os selv, fordi vi er rigtig gode til klimaløsninger, når det gælder energi. Men vores forbrug af mad, tøj, biler, rejser og alle mulige andre ting giver os et klimaaftryk, som er mere end 50% højere end verdensgennnemsnittet. Foto: Sustain Daily

Stem grønt med dine penge

Vi har et fælles ansvar for at omstille os, leve og producere på en mere bæredygtig måde, så vi ikke driver rovdrift på naturens ressourcer – og på hinanden.

Vi har i GoGreen Danmark samlet 6 gode råd til dig, som vi håber, du vil have i baghovedet på fredag. Følger du bare ét af dem, har du allerede gjort en stor forskel.

  1. Køb kun det, du har brug for
  2. Køb produkter, der er produceret under ordentlige forhold for mennesker og miljø. Kig efter mærkerne og spørg dig frem, hvis du er i tvivl
  3. Gå efter den gode kvalitet. Det holder længere og holder formen også efter 3. vask. Og så kan du sælge det igen eller give det videre
  4. Køb brugt og gør et unikt fund
  5. Køb ingenting og brug i stedet tiden sammen med dine børn, dine forældre, dine gode venner. Eller dig selv. Skoven er stadig smuk!
  6. Køb lokale produkter. Jo længere de skal flyves/transporteres, desto værre.

Tjek selvfølgelig også virksomhederne i GoGreen Danmark-netværket. Her er en mangfoldighed af virksomheder, der har én ting til fælles: Den gode kvalitet og respekten for mennesker og miljø i alt, hvad de sælger.

Der er ikke noget galt i at købe skønne ting eller gå efter gode tilbud. Men problemet med “rabatter, der batter” er, at vi alt for ofte ender med ting, vi slet ikke har brug for – bare fordi det er billigt. Et tilbud er nemlig kun godt, hvis du bliver rigtig glad for købet og har brug for det, du køber – ellers er det penge lige ud af vinduet -Pia Rathsach, stifter af GoGreen Danmark. Foto: Frida Gregersen

Mit grønne håb er, at flere tænker over, hvad de køber og hvorfor. Og at det er de grønne produkter der vinder, når der handles i morgen. Stil derfor dig selv spørgsmålet: Hvem skal have dine penge? De virksomheder, der tager ansvar for mennesker og miljø. Eller de andre?

Kig dig omkring på vores hjemmeside og mød en mangfoldig af skønne virksomheder, passioner og mennesker, der hver dag arbejder på at skabe balance til gavn for planeten og os.

Rigtig god Green Fair Friday