Vil du være med til at gøre Black Friday grøn?

Lige om lidt er det fredag, og mit største ønske for os alle sammen er, at Black Friday IKKE slår rekord igen igen. Så før du kaster dig ud i shop-amok og billige tilbud, håber jeg, at du vil tænke over én ting: Har jeg brug for det – eller køber jeg det bare, fordi det er billigt?

Af: Pia Rathsach, stifter GoGreen Danmark

Black Friday – dagen hvor hele verden går forbrugs-amok. Alene i Danmark shoppede vi sidste år rekordstort for 2,1 milliarder kroner på dagen. Tager vi resten af verden med, var det anslåede shoppe beløb 650 milliarder kroner. Rekord-salg for andet år i træk.

Hvis du kigger dig omkring i dit eget hjem, i dine venners hjem, på gaden, i genbrugsbutikker og ikke mindst i de store containere på landets genbrugsstationer, er der en overflod af ting, som ikke fejler noget som helst. Alligevel havner det som affald, kasseret og ind i mellem helt ubrugt. Rigtig meget af det, vi smider ud, har stadig 80 procent af sin levetid tilbage. Er det ikke lidt spild af ressourcer?

På Black Friday bliver vi fristet og køber alverdens ting, bare fordi det er billigt, og hele verden taler om jagten, de lange køer og de millioner af mennesker, der løber fra det ene tilbud til det andet.

Store rabatter får os til at købe mere, og vi danskere er nogle af dem, der forbruger mest i hele verden.Vores planet er på overarbejde. Hvis resten af verdens befolkning køber lige så meget som os, vil det kræve 3.6 jordkloder at dække behovet for ressourcer til at producere de ting, vi køber. Kilde: WWF. Foto: Sustain Daily

Her på forkanten af jul, må vi gerne ønske. Mit største ønske for os alle sammen er, at Black Friday IKKE slår rekord i år, men at millioner af mennesker verden over i stedet for at shoppe amok stopper op og tænker over, om dette masseforbrug er prisen værd: For alle de mennesker, der producerer vores forbrug under arbejdsvilkår, vi ikke vil byde vores værste fjende, for de dyr, der mister deres levesteder i jagten på nye opdyrkningsområder, og for vores planet, som allerede nu er på overarbejde for at gendanne de ressourcer, vi har trukket ud.

Vi har i GoGreen Danmark samlet 6 gode råd til dig, som vi håber, du vil have i baghovedet på fredag. Følger du bare ét af dem, har du allerede gjort en stor forskel.

  1. Køb kun det, du har brug for
  2. Køb produkter, der er produceret under ordentlige forhold for mennesker og miljø. Kig efter mærkerne og spørg dig frem, hvis du er i tvivl
  3. Gå efter den gode kvalitet. Det holder længere og holder formen også efter 3. vask. Og så kan du sælge det eller give det videre
  4. Køb brugt og gør et unikt fund
  5. Køb ingenting og brug i stedet tiden sammen med dine børn, dine forældre, dine gode venner. Eller dig selv. Skoven er stadig smuk!
  6. Tjek virksomhederne i GoGreen Danmark-netværket. Her er en mangfoldighed af virksomheder, der har én ting til fælles: Den gode kvalitet og respekten for mennesker og miljø i alt, hvad de sælger.

Der er ikke noget galt i at købe skønne ting eller går efter gode tilbud. Men problemet med “rabatter, der batter” er, at vi alt for ofte ender med ting, vi slet ikke har brug for – bare fordi det er billigt. Et tilbud er nemlig kun godt, hvis du bliver rigtig glad for købet og har brug for det, du køber – ellers er det penge lige ud af vinduet.            Foto af Pia er taget af Frida Gregersen

Stem grønt med dine penge

Vi har et fælles ansvar for at omstille os, leve og producere på en mere bæredygtig måde, så vi ikke driver rovdrift på naturens ressourcer – og hinanden. Kig dig omkring på vores hjemmeside og mød en mangfoldig af skønne virksomheder, passioner og mennesker, der hver dag arbejder på at skabe balance til gavn for planeten og os. Så hvem skal have dine penge? De virksomheder, der tager ansvar for mennesker og miljø. Eller de andre?

Kærlig hilsen Pia

(foto øverst er nappet fra Eden Copenhagen)