Hvad gør vi selv for at gøre hverdagen mere grøn?

Én ting er ord. Noget helt andet er handling. Vi ved alt for godt, hvor svært det er at ændre vaner, når hverdagen presser sig på. Men for  mig gi’r arbejdet med GoGreen Danmark ingen mening, hvis der ikke er handling bag ordene. At vi selv gør det, som vi opfordrer jer til at gøre. Så hvis du ind i mellem tænker på, hvad vi mon selv gør herinde på kontoret for at gå forrest, så kig med her.

Af Pia Rathsach, stifter GoGreen Danmark

Min passion for at udvikle Danmark i en mere grøn retning startede med mig selv og et stort ønske om at handle anderledes i hverdagen. Hvor kan jeg drikke øko-kaffe eller spise en frokost, hvor nogle på min vegne har forholdt sig til sprøjegift og dyrevelfærd? Hvor kan jeg købe tøj, der med garanti er produceret under ordentlige forhold for mennesker og natur?  Hvor kan jeg købe gaver af materialer, der ikke belaster naturen og jordens ressourcer? Og hvad er bæredygtighed i det hele taget?

Bæredygtighed smitter!

Der tilbage i 2008 havde jeg vildt mange spørgsmål. Der var på det tidspunkt ikke så mange, der havde svaret. Min rejse fra novice til bevidst grøn forbruger blev til GoGreen Danmark, og ambitionen om at få flere til at bruge pengepungen blev et redskab til at ændre verden.

Hvilke virksomheder skal have dine penge?

I dag er de grønne valg en helt naturlig del af min hverdag. 80 % af de valg, jeg træffer, er funderet i et grønt mindset: Alle indkøb er enten genbrug, økologiske, miljømærkede, og produceret i naturlige materialer uden sprøjtegifte. Trøjer og bukser bruges mange gange, før det vaskes. Cowboy-bukser faktisk kun 3 – 4 gange om året. Ingen tørretumbler og alt affald sorteres (og afleveres på genbrugsstationen). Jeg er ikke bange for sidste salgsdato og har sjældent madspild. Min tandlæge er miljøcertificeret, jeg bliver klippet i en Grøn Salon og cykler stort set til alt.

Men min livsstil er ikke 100 % bæredygtig. Det tror jeg aldrig, den kan blive. Vi har stadig en dele-benzinbil i garagen, jeg drikker stadig en kop kaffe med ko-mælk om dagen og spiser kød nogle gange om ugen (dog kun økologisk og fritgående). Vores hus er ikke top-isoleret, og jeg mangler stadig at få styr på de bæredygtige investeringer. Min grønne udvikling er en lang rejse, der også handler om at inspirere andre til at træffe grønne valg i hverdagen. Så jeg snakker meget!  Og der er masser af grønne nytårforsætter i min bog!

Se klimavenlige virksomheeder

Ambitionen er at vise vej til bæredygtige virksomheder i hele landet.

GoGreen-guiden er det faste udgangspunkt, når jeg holder møde i byen, mødes med venner eller køber tøj og gaver.

Er jeg i tvivl om et produkt er grønt nok, er GoGreen-virksomhederne en kæmpe database af passionerede chefer og medarbejdere, der med glæde deler ud af viden og indsigt.

Vi har en samlet oversigt over hele GoGreen-netværket – se HER

Kan man også bestemme, hvad medarbejderne gør i hverdagen?

Når man opbygger en virksomhed på en passion om at få flere forbrugere til at træffe bæredygtige valg, så har jeg selvfølgelig også tænkt over, om jeg kan stille krav til dem, der skal hjælpe GoGreen Danmark frem. Og har fundet frem til, at jeg selvfølgelig ikke kan diktere andres grønne hverdagvalg. Men vi har haft en del praktikanter, der efter 4 uger melder ud, at de er “smittet” af sagen, og er begyndt at tænke over deres vaner og adfærd. Det er altid en sejr!

Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at når de mennesker, der er omkring GoGreen Danmark i hverdagen OGSÅ brænder for det samme som mig, så når vi mange gange længere. Så selv om grønt hverdagsliv ikke er et krav, så skal lysten til forandring være der.

Handling bag ordene i hele teamet

GoGreen Danmark er så priviligeret, at hele den faste del af GoGreen-teamet er lige så dedikerede på den grønne omstilling som mig. Der er ingen tvivl om, at det betyder rigtig meget for vores fælles mission, at vi også i privaten deler den opfattelse, at hvis vi skal ændre forholdene for en meget klimatrængt planet, skal vi starte med os selv ved at gå forrest.

Amanda Hofmann er partner i GoGreen Danmark og sikrer, at hverdagen hænger sammen i det lille firma. Amanda er vegetar, køber overskudsmadvarer og helt igennem genbrug’er. Klik på billedet og se med.

 

Ida Møller er vores bæredygtighedsnørd og har ansvaret for vores sociale medier. Hun ved ALT, og det hun ikke ved, sætter hun sig ind i. Er cyklist, veganer, køber brugt og kun nyt, hvis det er grundigt undersøgt. Klik på billedet og se med.

 

Peter Torp er researcher og vores “mand nordpå”. Hvis vi skal have forandring skal vi handle, er Peters filosofi. Lever uden bil, går op i dyrevelfærd, maximalt genbrug og det grønne køkken.

Og sidst men ikke mindst – vores kontor er også grønt!

GoGreen Danmark bor på Nørrebro i det hyggeligste grønne kontorfællesskab Greencubator. Huset er fyldt med virksomheder, der alle har et grønt DNA. Vi har dermed placeret os et sted, hvor vi er mange, der bekræfter hinanden i, at vi kan bruge vores virksomhed til at “gøre godt” med. Kontorfællesskabet repræsenterer mange forskellige virksomheder og den sparring, vi kan give hinanden på kryds og tværs af brancher og erfaringer, er guld værd.

Fællesskabet og grønne værdier binder os sammen.

I Greencubator bliver der på alle måder taget hånd om det grønne fokus – lige fra øko-kaffen over de miljømærkede rengøringsmidler, til genbrugs-designermøblerne og det sociale fokus på mangfoldighed, vidensdeling og fællesskab. Det er et godt sted at være for os!

Har du spørgsmål til GoGreen Danmark-netværket, eller vil du høre mere om, hvordan du bliver en del af netværket -eller er du bare interesseret i at høre mere om os, er du meget velkommen til at skrive til mig på pia@gogreendanmark.dk

Foto i toppen: Roman-Kraft /unsplash