Bambus er bæredygtigt – hvis det er miljøvenligt bearbejdet

Af Lea og Michael fra GreenTown.dk

Har du allerede forelsket dig i de bløde bambustekstiler, er du ikke alene. Det behagelige og fugtabsorberende bambustekstil er nemlig i stærk fremmarch, især fordi det også er et miljøvenligt materiale. Men som miljøbevidst forbruger skal du være opmærksom på, hvordan bambustekstiler er fremstillet, da det nemlig er afgørende for, hvor bæredygtigt det egentlig er. I denne blog får du mere viden om bambusplanten og ikke mindst, hvad du skal være opmærksom på, når du køber tekstiler, fremstillet af bambus.

Bambus som plante

Betegnelsen “bambus” er en samlet betegnelse for forveddede græsser fra subtropiske og tropiske egne – og dermed teknisk set græs. Den omfatter ca. 1.000 arter, som er inddelt i ca. 80 slægter. Den flere meter høje plante, som primært gror i Asien, kræver næsten ingen vanding og kan dyrkes helt uden brug af pesticider.

Den attraktive plante anses for at være den hurtigst voksende plante i verden, nogle sorter gror 30-40 centimeter i døgnet og kan blive op til 40 meter høje.

Vækstperioden er fire til seks år, og den sætter selv nye skud, når den bliver fældet. Den kan altså produceres hurtigt og bæredygtigt, hvilket er nogle af grundene til, at det er en plante, der bliver kigget en del på i grøn omstilling, i forhold til at kunne udfase fx træfældning.

Stor CO2-effekt

Bambus har en positiv effekt på CO2-niveauet, da planten absorberer mere CO2 end træer pr. m2. Og så er den biologisk nedbrydelig. Derfor har især den ressourcekrævende tekstilproduktion et godt øje til materialet. Det betyder dog ikke, at du helt ukritisk kan købe bambustekstiler, hvis du vil gøre din garderobe mere bæredygtig.

Spørg ind til produktionen

Det er oftest i forarbejdningen, at udfordringerne ligger, for  her skal der bruges nogle skrappe kemikalier i processen. Bambus er i udgangspunkt så stærkt, at du kan bygge med dem, så der skal en del kemikalier og vand til at blødgøre de stærke fibre. Overordnet set, kan bambus bearbejdes til stof, på tre forskellige måder:

Viskose

Navnet “viskose” udspringer af måden, træfibrene bliver bearbejdet på. Fordi viscose er produceret af planter, der er fornyelige (som fx bambus), blive det ofte betragtet og benævnt som et miljøvenligt, naturligt og dermed et bæredygtigt materiale. Men det er desværre ikke hele sandheden. I processen fra træfiber til blød viskose gennemgår træfibrene en kemisk nedbrydning, der foregår med giftige produkter (fx kaustisk soda, ammoniak, acetone og svovlsyr). Kemikalierne bliver kun brugt en enkelt gang inden de bliver smidt ud, og det er derfor absolut ikke en  miljøvenlig metode at bruge – hverken for lokalsamfundet eller planeten som sådan.

Lyocell

Lyocell er også en viskose type, men forarbejdningen foregår i en mere skånsom og miljøvenlig proces. Her bliver træfibrene bearbejdet i et lukket kredsløb, hvor kemikalierne er mindre skadelige og vigtigst af alt genbruges i det lukkede system. I stedet for at udlede dem i naturen. Samtidig bliver vandet ofte også genbrugt i kredsløbet. Lyocell er det samme som Tencel, som dog kun  må bruges, hvis tekstilet kommer fra den østrigske fabrik Lenzing. Når du kigger efter tøj, fremstillet af bambus, så kig derfor efter Lyocell eller Tencel.

Gå efter bambus, der er mærket Lyocell eller Tencel, der er produceret mere skånsomt en viskose traditionelt set er.

Bambustekstil bliver ofte brugt som sengetøj, da det både er blødt og har gode egenskaber i forhold til varme- og kuldefordeling. Og så er det også fugtabsorberende.

Bambustekstil er altså værd at gå efter, hvis du er har tjekket forarbejdningsmetoden. Særligt på grund af de gode egenskaber i forhold til varme- og kuldefordeling, holder form og farve, fnugger ikke samt de gode evne til at opsuge fugt, er materialet især godt til sengetøj og undertøj.