GOGREEN KRITERIER – HVILKE KRAV STILLER VI TIL EN GOGREEN’ER?

Det er svært at være 100% bæredygtig. Derfor har vi truffet nogle valg, der tilgodeser mennesker og miljø. Valg som danner grundlag for de kriterier, vores medlemmer skal leve op til for at være med i vores netværk*.

I GoGreen Danmark netværket skal virksomhederne leve op til specifikke bæredygtighedskriterier. Dem har vi defineret i samarbejde med blandt andet miljøorganisationer, erhvervs- og miljønetværk. Fælles er, at der i mindst 60% af virksomhedens kerneydelser er taget højde for at mindske aftryk på miljø, ressourcer- og energiforbrug og/eller at de socialt ansvarlige.

Kriterierne symboliseres i fem ikoner, der dækker bæredygtighed over en bred kam og har rod i de tre ben, som bæredygtighedsbegrebet** er funderet i: miljø, økonomi og social ansvarlighed.Vi bruger først og fremmest ikonerne på vores bykort, som du finder her:

 

 

En virksomhed skal mindst have ét ikon for at være med i GoGreen Danmark. Jo flere ikoner, desto flere fokusområder er der tænkt ind i virksomhedens DNA.

 

 

Her kan du se, hvilke kriterierne, virksomhederne bliver målt på for at blive medlem. Det er ok at arbejde med ét ikon, og hvis du ikke lever helt op til kriterierne, kan du få hjælp til at komme i gang og blive inspireret af virksomhederne på de lokale netværksmøder.

Er du i tvivl om du lever op til kriterierne så tjek din virksomhed her: Tjek din virksomhed

Miljøvenlige produkter (food & nonfood).
Minumum 60% af de produkter eller råvarer, der forhandles eller serveres (målt på enheder eller varenumre) er miljømærkede. Er produkterne/råvarerne ikke certificeret af 3. part*** (fx Ø-mærket, Demeter, GOTS, Svanemærket), kan det dokumenteres, at de er fremstillet uden skadelige kemikalier eller har anden påviselig negativt aftryk på miljø, mennesker og samfund.

Klima- og miljøvenlig mad.
Fokus på plantebaseret mad, lokale råvarer eller madspild. Spisesteder, der serverer 100% plantebaseret mad eller lokale råvarer (radius på max 100 km.) Krav om minimum 25% økologi. Virksomheder, hvor 100% af produktet består af mad og fødevarer, der ellers ville være kasseret.

Redesign og genbrug.
60% af produkterne (mål på antal) i butikker med tøj, brugsting og møbler er designet af materialer, der har været brugt før eller på anden måde er i overskud: redesign, upcycling, reparation, genbrug, 2-hand, vintage, retro, bytte og dele.

Miljø og klima.
Virksomheder, der reducerer CO2-udledningen gennem drift (lys, varme, vand), transport og affaldssortering eller har en indkøbspolitik, der tilgodeser energi-køb. Er virksomheden ikke miljøcertificeret af 3. part (fx Svanemærket buktik, Grøn Salon, Green Key) er forbrug og handlinger tjekket via GoGreens tjekliste, der er udarbejdet i samarbejde med blandt andre Grønne Erhverv i Københavns Kommune og Klimasekretariatet i Helsingør Kommune.

Mennesker i centrum.
Virksomheder, der hjælper samfundets udsatte, fx ved at inkludere mennesker med psykiske/fysiske handicap, sikrer ordentlige arbejdsvilkår, også i lande uden for Europa, eller sender overskud videre til godtgørende formål. Butikker der forhandler minimum 60% Fairtrade mærkede produkter (målt på varenumre).

*Hvordan kontrollerer vi?

En gang om året er vi i kontakt med GoGreen Danmark virksomhederne for at sikre, at de stadig lever op til kriterierne. Vi læner os op af 3. partscertificeringer og tjeklister. Har virksomheden ikke 3. partscertificeringer er kontrollen baseret på tillid mellem os og virksomheden og deres egenkontrol med egne leverandører.

Stjernemarkeringer betyder følgende:

**Bæredygtig udvikling som defineret i Brundtlandsrapporten, 1987.

***3. partscertificeringer er officielle miljømærkninger og miljøcertificeringer, hvor eksterne indstanser kontrollerer, at produkter eller virksomhed lever op til de kriterier, der kræves.

For produkter er det de officielle miljømærker som fx: Svanemærket og EU Blomsten, det røde Ø-mærke, EU’s økologimærke (det grønne), Det Økologiske Spisemærket, Demeter (biodynamik), Fairtrade (social ansvarlighed), GOTS (økologiske tekstiler) og FSC (træ).

For virksomheder er det miljøcertificeringer som fx Grøn Salon, Svanemærket butik, hotel, vaskeri og trykkeri, ISO 14001, Green Globe, Travel Life, Green Key.

Vi glæder os til at byde dig velkommen i vores grønne netværk!