Bæredygtige forbrugere: Det gode er, at vi gerne vil

Det gør mig helt glad og varm om hjertet, når undersøgelser viser, hvor høje vores allesammens bæredygtige intentioner er. En rapport fra slutningen af ’17 viser, at  86 % af forbrugerne siger, at de tænker over bæredygtighed ved køb af mad og drikke.

Af:  Camilla Bruun Simonsen, journalist, cand.comm.

Det gode er, at vi gerne vil. Langt de fleste af os. Udfordringen er at finde ud af, helt konkret hvordan vi kan være mere bæredygtige i hverdagen. Fra de rigtige karklude og det ansvarligt producerede tøj til den rigtige transport og den allerbedste bæredygtige morgenkaffe, te og rugbrødsmad.

Landbrug & Fødevarer udgav i november en ny rapport om bæredygtighed i hverdagen. En af konklusionerne var, at 86 % af forbrugerne siger, at de tænker over bæredygtighed ved køb af mad og drikke. Jeg havde da også en idé om, at det er sådan det er. Men så er det (igen) slået fast: Langt de fleste tænker over bæredygtighed i en eller anden grad, når de køber fødevarer. Hurra for det. Tendensen bekræftes af, at danskerne satte ny rekord i at forbruge økologiske varer i 2017.

En bæredygtig burgersandwich?

Er den her lækre sag mon bæredygtig? 86 % af danskerne siger, de overvejer det, før den køber den.
Foto: Gianna Ciaramello, unsplash.com

Ophobning af plastic i naturen er i øvrigt noget af det, flest bekymrer sig om. Forurening af miljø og natur, at regnskovene ryddes og forsvinder og global opvarmning er også noget, der ligger størstedelen af de adspurgte på sinde. Mikroplastik i produktion er et enkelt eksempel på de mange ting, vi skal gøre noget ved. Vi er i gang, og vi skal videre. Ja tak.

Hvordan skal vi gøre, for at handle mere bæredygtigt?
Der er en bølge af grønne tiltag på vej i rigtig mange dele af vores produktion og handel: fra certificering af frisører til bæredygtigt byggeri, kosmetik med cradle to cradle-certificeret emballage og alverdens mærkningsordninger. Det er dejligt, at der er mange, der gerne vil gøre noget. Men det kan også blive forvirrende at holde styr på alle de forskellige informationer.

Ifølge rapporten fra Landbrug og Fødevarer, efterspørger 75 % mere eller bedre information om bæredygtighed. Der er med andre ord plads til forbedringer i den informationsstrøm omkring bæredygtighed, vi alle sammen som forbrugere møder. Hvordan kan vi bruge vores pengepungsmagt bedst muligt? Og når vi har handlet bæredygtigt i de forskellige forretninger, vi handler i, hvordan skal vi så forholde os til affaldet?

Bæredygtighed: Der er plads til forbedringer i kommunikationen til forbrugerne.

Bæredygtighed: Der er plads til forbedringer i kommunikationen til forbrugerne.

Jeg har selv ofte tænkt over, om det er bedst for miljøet at jeg vasker hænder flere gange eller at jeg bruger mere køkkenrulle, når jeg laver mad. Når jeg er i et køkken, er jeg nemlig ret god til at rode alting til og blande ikke-matchende ingredienser på mine hænder. Men er det bedst at spilde køkkenrullepapir eller vandhanevand? I virkeligheden er det nok bedst at bruge en karklud!

Manipulér mig gerne lidt
Det er svært. Der skal ikke mikro-styres for meget, så bliver vi alle sammen skøre og stressede. Vi vil heller ikke manipuleres med. I get it. Personligt gik jeg engang i protest over hellige regler og kridhvide intentioner, der skinnede mig i øjnene fra mine omgivelser, i gang med at ryge en pakke cigaretter nytårsaften som en slags omvendt nytårsforsæt. Men jeg vil gerne, som flertallet af os forbrugere, gøre noget godt for mig selv og vores hårdt ramte klode.

Nudging – at nogle tænker over, hvad der vil være bedst for os alle sammen, og så i det små manipulerer os derhen ad – kan måske være en del af løsningen. Apropos rygning, så har et hold forskere fuldstændig revolutioneret rygekulturen i Københavns lufthavn til at genere både rygere og ikkerygere mindre. Det er da fantastisk! Vil det ikke være fedt, hvis vi i fremtiden kan hjælpe hinanden med at få bedre og mere bæredygtige vaner i vores hverdag, fx med hjælp fra nudging?

Bæredygtige tanker skal både bruge kaffe og nudging.

Vi kan alle sammen bruge en hjælpende hånd i form af struktureret og gennemtænkt information og små puf i den rigtig retning. Også når det gælder bæredygtigt indkøb i hverdagen. Foto: Nathan Lemon, unsplash.com

Det synes jeg! Det synes nogle, der kalder sig Rum Til Omtanke også. Derfor har de lavet en lille guide til, hvordan man kan nudge sig selv og sin familie til en mere bæredygtig hverdag. Se deres guide her og bliv inspireret: Nudge din familie til mere bæredygtighed. Personligt tror jeg, vi går lysere og mere bæredygtige tider i møde. Selvfølgelig skal der gøres en indsats. Men når vi nu gerne vil, og virksomheder som GoGreen Danmark er med til at gøre det lettere for os. Så begynder mine kinder at trække opad i noget, der ligner et bæredygtigt smil.

Læs mere om forbrugernes holdninger til bæredygtige fødevarer og find hele rapporten fra Landbrug og Fødevarer her: Ny rapport om forbrugerne kigger på bæredygtighed

Kontakt Camilla Bruun Simonsen

Fotoet øverst i artiklen: Pietra Schwarzler, unsplash.com